2020. dec 28.

Luther (2010-)

írta: erasto
Luther (2010-)

angol sorozat, krimi, thriller

író: Neil Cross
szereplők: Idris Elba, Ruth Wilson

Idris Elba mindig is hívogató színésznek tartottam, akit szívesen néznék akár filmvásznon, akár tévében, de valahogy úgy alakult eddig, hogy a közepesen sikerült 2017-es Hegyek közöttön kívül csak a Ridley Scott-féle Amerikai gengszterben láttam, de ott sem maradt meg számomra, mivel mellékszereplőként tűnt fel a zseniális gengsztermoziban. Így sokáig csupán egy lehetséges Bond-jelöltként számoltam vele, míg aztán szembe nem jött velem a Luther. Sokszor láttam a sorozat első évadát ilyen-olyan boltok polcain, legyen az online, vagy offline, de csak az elmúlt hetek alatt vettem magam rá, hogy bepróbáljam a BBC kultsorozatát.

luther_2.jpg

John Luther ízig-vérig gyilkossági nyomozó a londoni rendőrségen, aki a megszokottól eltérő látásmóddal bír, hozzáállással dolgozik, mint a kollégái: addig, amíg a többiek csak keresik a lehetséges megoldási útvonalakat, ő egyből rálép a helyes nyomvonalra és tudja, mit, hogyan, honnan és milyen módon kell kideríteni. Mintha a gyilkos fejével tudna gondolkozni. Mintha ő maga lenne a gyilkos… Lehet pont ezért érti meg magát annyira a pszichopata Alice Morgannel, az egyik áldozat családtagjával, akit természetesen mindenki ártatlannak vél – kivéve Luthert.

A két karakter, mint Jing és Jang. Egymást a legjobban ismerő és kiegészítő egyén, mint egy ikerpár. Személyiségük egyazon helyről gyökerezik, mint a legjobb barátoké. Mind a ketten zavartak kissé (nagyon?), mégis: az az érzésem – és legyen ez egy meredek hasonlat –, mintha Gabriel arkangyalt és a bukott Lucifert látnánk egymás mellett. Addig, amíg Luther sokszor megkérdőjelezhető tettei mögött – vagy inkább előtt – mindig az aktuális ügy megoldása és így az emberi élet áll, addig Alice-t csak saját maga érdekli, az Embert teljes mértékben hidegen hagyva, ugyanannyi értékkel, mint egy darab kő. A két karakter között lévő (nem szexuális értelemben vett) kémia egészen kivételes, így Idris Elba és Ruth Wilson minden közös jelenete elsőrangú! Le kell írni: az egyik legjobb párost láthatjuk személyükben az egyetemes sorozattörténelemben!

luther-idris-elba-and-ruth-wilson.jpg

Mint ahogy lenni szokott egy lángelme esetében mindig van valami defekt, ez alól Luther főnyomozó sem kivétel. Az indulatait nehezen tudja türtőztetni, a munka-magánélet egyensúlyt nem tudja tartani, a feleségével való viszonya pedig ezek miatt nem éppen idillikus, sőt… Pont ezért nincs vesztenivalója, pont ezért vakmerő és pont ezért hágja át rendszeresen a saját és kollégái védelmében felállított rendőrségi szabályokat. Mert pont tesz a rendszerre, és az idő előrehaladtával számára csakis a gyilkossági ügy megoldása a fontos. Ez pedig felülír mindent. Ebben a tekintetben nem kevés Jack Bauer-analógiát vélek felfedezni Luther karakterében!

Ha Angliát annyira nem is, de Londont a legtöbben egy folyamatosan borongós, nyomasztó, depresszív metropolisznak ismerjük, ahol a különféle nációk különféle társadalmi rétegeinek különféle tagjai különféle konfliktusokba kerülhetnek – és kerülnek is a Lutherben. A klasszikus thriller elemek közül többet is felfedezni, melyet jól szőnek egybe az alkotók a krimi szálaival: főhősünk, John Luther sokszor keveredik veszélybe, így szükségszerűen akcióba. A gyilkosok (van belőlük bőséggel, részenként és évadonként is külön-külön) tettük végrehajtása miatt kerülnek kapcsolatba a nyomozóval. Luther időről-időre a passzivitásból fordul át aktivitásba. Ezen kívül pedig a szerelmi szál sem maradhat ki a történetből…

luther-e1545234523421.jpg

Az eddig öt évadot megélt sorozat húsz epizódban meséli el a nyomozó történetét, hektikus elosztásban. Tudjuk, a britek nem szeretnek hosszú (értsd: 20-24 résznyi) évadokban kibontani egy-egy történetet és ami a legnagyobb erénye a sorozatnak, az a legnagyobb hátránya is. Bár gondolkoztam, kit, kiket kellene kiemelnem a már említett karakterek mellé, de a nagyon szerethető, őszinte és rendkívül lojális Jusin Ripley hadnagyon kívül mást nem tudok megemlíteni. A rövid, 6-4-4-2-4 részes évadokban nincs idő a karakterizálásra. Amit tudtak, azt nagyon jól kimaxolták Lutherből, de lett volna igényem megismerni jobban az öblös lépteiről ismert nyomozó környezetét is.

Neil Cross, a sorozat kreátora és Idris Elba is többször utalt már a folytatásra, mégsem tudni semmi biztosat. Akár befuthat egy hatodik, sőt hetedik évad is, de beszéltek már egy filmes lezárásról is. Mindenesetre én szívesen nézném még Luther főnyomozó történetét.

A sorozat jelenleg még elérhető az HBO GO kínálatában!

Szólj hozzá

BBC Luther HBOGO nyolcpertiz IdrisElba RuthWilson NeilCross