2019. dec 29.

A perfect world – Tökéletes világ (1993)

írta: erasto
A perfect world – Tökéletes világ (1993)

amerikai dráma, krimi, thriller – 138 perc

Rendező: Clint Eastwood
Szereplők: Kevin Costner, Clint Eastwood, Laura Dern, T. J. Lowther

Ki merem jelenteni, Clint Eastwood igazán veretes rendezői munkásságának két igazán minőségi szakasza van: a ’90-es évek első fele, melyben gyakorlatilag csak csúcsminőséget tudott alkotni, majd az ezredfordulón, amikor megújult és ismét kizárólag a legjobb jelzőkkel illethetjük filmjeit. Szigorúan nézve mind a két korszakot 3-3 filmmel azonosítok. Jelen írást az ’93-as születésű Tökéletes világ ihlette.

Butch Haynes alapvetően nem gonosz. Csupán rosszkor volt rossz helyen gyerekként. Ez aztán meghatározta a későbbi életét, melynek nagy részét a rácsok mögött töltötte, s ezek az évek már nem múlhatnak el nyomtalanul... Életébe egy szökésnél kapcsolódunk be, mellyel meg akarja valósítani álmát: eljutni Alaszkába. A rosszarcú cella- és szökőtársa akciója révén hozzájuk csapódik az apa nélküli 8 éves Phillip, akit eredetileg túszként visznek magukkal. Az ő történetük a Tökéletes világ.

 

a-perfect-world.jpg

 

Nem véletlenül emelem ki Butch és Pillip esetében is a szülők hiányát. A film tökéletes látlelet a szülői felelősségről, annak hiányáról, illetve mindezek következményeiről. Szokás említeni a mozi párjaként a Titokzatos folyót. Mind a két film a gyermeki lélek, az ártatlanság elvesztését, sőt ellopását mutatja be. De addig, amig a 2003-as Mystic River-ben nincs szó a szülői felelősségről, addig az A perfect world igenis játszik ezzel a tényezővel!

Mai szemnek talán kicsit lassú a Dewey Gram regényéből vászonra álmodott történet, de igenis megéri bepróbálni, nem akárhogyan tálalja a Mester mindezt: a sztori szépen építkezik, egyre inkább elmélyül a menekülő rab és a megfélemlített kisfiú kapcsolata, mely egy ponttól már apa-fia képet fest. Stockholm-szindróma a javából!?

Valószínű Kevin Costner volt anno a legjobb választás a főszerepre (a kor egyik legfelkapottabb A-színésze), mivel végig azt éreztem rajta, mint amilyen ő maga, minden filmjében: egy alapvetően szerethető figura, legyen bármennyire is negatív karakter… Eastwood hozza a tőle megszokott, rutinos, cinikusan dölyfös rendőrfőnököt, de nekem mégis, aki színt vitt az egészbe, az Laura Dern karaktere: nagyon kellett a bár ambiciózus, de tapasztalatlan kriminálpszichológus, hogy ne legyen közhelyes az üldöző csapat.

 

tokeletes_vilag.jpg

 

Súlyos téma, kiváló előadásban. Kizárólag a legmagasabb nívón lehet beszélni a Tökéletes világról, mely az elmúlt negyed évszázadban semmit sem kopott, sőt, csak nemesedett az évek múlásával! Megnézésre kifejezetten ajánlott film!

10.png

 

#PER10 #tizpertiz #kritikustomeg

Szólj hozzá

Costner Clint Eastwood KevinCostner PER10 tizpertiz ClintEastwood